ستیل الکل Cetyl alcohol

ستیل الکل Cetyl alcohol  یک ماده شیمیایی از دسته الکل های چرب و با فرمول شیمیایی C۱۶H۳۴O است که در محصولات آرایشی یافت می شود. این ماده مومی سفید و از جنس الکل چرب است که از الکل استیل و استریل الکل ساخته شده است. به عنوان کدرکننده در شامپوها، نرم‌کننده، امولسیفایر و تغلیط‌کننده، تقویت‌کننده‌های ناخن، لوسیون‌ها و کرم‌های پوستی آرایشی و بهداشتی.

تماس با ما

ارسال از انبار اشتهارد یا زنجان

  • مزایای این خرید

تومان 168,000

  • تماس بگیرید 09102334630
  • تماس بگیرید 09396793001
  • گارانتی اصالت و سلامت فیزیکی کالا
  • ارسال کالا درب شرکت یا کارگاه

ستیل الکل Cetyl alcohol

ستیل الکل، عضو پرکاربردی از دستۀ الکل‌های چرب و دارای 16 اتم کربن در ساختار خویش است. در این محتوا  ، پس از مروری بر ساختار شیمیایی و خواص فیزیکی-شیمیایی حاصل از ساختار، کاربردهای ستیل الکل در صنایع مختلف به تفصیل بررسی می‌شود. در انتها،  به‌طور اجمالی به ملاحظات زیست‌محیطی، زیست‌تخریب‌‍‌پذیری و همین‌طور زیست‌سازگاری ستیل الکل اشاره خواهد شد تا بتوانید با اطلاعات بیشتر و دقیق‌تر  خرید ستیل الکل را انجام دهید.

 

جدول مشخصات ستیل الکل:

🔵 شکل ظاهری : جامد سفید رنگ
🔴 جرم مولکولی : 242.44 (g/mol)
🔵 دمای جوش °c : 344
🔴حلالیت در آب : نامحلول

مشخصات کالا

شکل ظاهری جامد سفید رنگ
عدد یدی(mg KOH/g) 0.0
نقطه ذوب(°C) 49.5
عدد هیدروکسیل(mgKOH/g) 231
C16% 99.02

 

معرفی و اطلاعات کلی

ستیل الکل یا ” cetyl alcohol ” چیست؟

معرّفی

ستیل ‌الکل، پالمیتیل ‌الکل و یا 1-هگزادکانول الکلی  چرب و  بلندزنجیر شامل 16 اتم کربن است که همین امر آن را نسبت به الکل‌های مصرفی رایج متمایز می‌سازد. وجود زنجیرۀ بلند آلکیل در این ترکیب، خاصیتی دوگانه به‌آن بخشیده است. گروه هیدروکسیل (OH) که سبب اصلی نام‌گذاری «الکل» بر این ترکیب است، به آب‌دوستی و برهم‌کنش با مولکول‌های قطبی می‌انجامد. ازسوی‌دیگر زنجیرۀ بلند آلکیل یا گروه ستیل، خاصیت آب‌گریزی و برهم‌کنش با ساختارهای غیرقطبی را پدید آورده است. علی‌رغم خاصیّت آمفیفیلیک یا دوگانۀ اشاره‌شده، ستیل الکل، محلول در آب نیست چرا که آب‌گریزی این ترکیب نسبت به آب‌دوستی آن غالب است. ستیل الکل به‌‌عنوان نرم‌کننده، امولسیون‌ساز و همین‌طور اصلاح‌کنندۀ رئولوژیکی، به‌طور گسترده در صنایعی چون بهداشتی و آرایشی، داروسازی، روان‌کننده‌ها و همین‌طور صنایع غذایی کاربرد دارد.

شکل و ظاهر فیزیکی ستیل الکل

ستیل الکل در دمای اتاق، عموماً به شکل گرانول، پرک و یا پودری واکسی‌ شکل به رنگ سفید، با ویسکوزیتۀ بسیار بالا و تقریباً بی‌بو یافت می‌شود. نفطۀ ذوب این ترکیب در حدود 50 درجۀ سانتی‌گراد است که استفاده از آن را به‌ویژه در صنایع آرایشی و بهداشتی تسهیل می‌کند .

ساختار شیمیایی:

ستیل الکل به‌طور عمومی با فرمول شیمیاییC16H34O  یا  CH3(CH2)15OHشناخته می‌شود. این ترکیب، یک آلکانول (با نام آیوپاک 1-هگزادکانول) به‌شمار می‌رود که زنجیرۀ بلند آلکیلی آن، خواص متفاوتی را نسبت به الکل‌های کوچک‌زنجیر به ‌ارمغان آورده است. از نقطه‌ نظر کاربردی، ساختار شیمیایی ستیل الکل به دو بخش قابل قسمت است:

ستیل الکل یا cetyl alcochol

ساختار مولکولی ستیل الکل

ساز و کار عمل‌کرد ستیل الکیل:

زنجیرۀ آلکیل: حضور 16 اتم کربن در زنجیرۀ بلند آلکیلی ستیل‌ الکل، خاصیّت آب‌گریزی ترکیب را تأمین می‌کند. وجود چنین زنجیرۀ بلندی، ستیل ‌الکل را نوعی اسید چرب می‌سازد.

ویسکوزیتۀ (گران‌روی) بالای این ترکیب نیز متأثّر از چنین زنجیره‌ای است. چنان‌چه پیش‌تر اشاره شد، برهم‌کنش‌‌های ناقطبی-ناقطبی ستیل الکل با ساختارهای غیرقطبی دیگر (چربی‌ها، آلودگی‌ها و حلال‌های ناقطبی) حاصل از ممان دوقطبی پایین این بخش از ساختار است. انرژی سطحی اندک این زنجیرۀ بلند، در کنار حضور گروه قطبی هیدروکسیل، خاصیّتی شبیه به سورفکتانت‌ها به‌ترکیب می‌بخشد.

گروه هیدروکسیل: قطبیت نسبی ستیل ‌الکل به‌سبب حضور گروه هیدروکسیل (OH) شکل یافته است. حضور اتم اکسیژن، بر‌همکنش‌های هیدروژنی را با ترکیبات دیگر و یا خود ستیل الکل میسّر می‌سازد. باوجود غلبۀ بخش ناقطبی ترکیب، حضور گروه هیدروکسیل سبب بروز ماهیت آمفیفیلیک در این ترکیب می‌شود.

بااین‌که ستیل ‌الکل مطابق با نامش نوعی الکل است، به‌دلیل حضور زنجیرۀ بلند آلکیل، در آب محلول نیست. بااین‌حال ستیل الکل در الکل‌هایی چون اتانول و بسیاری از روغن‌ها محلول است. این امتزاج‌پذیری، قابلیت استفاده از آن را را در ترکیبات پایه‌ روغنی فراهم می‌آورد.

ستیل الکل واکنش‌پذیری اندکی دارد؛ این ویژگی سبب می‌‎شود که واکنش‌های ناخواسته، منجر به اختلال در سامانه نشود. این ویژگی از بروز اکسیداسیون و و مختل شدن خواصّ شیمیایی و فیزیکی محصول جلوگیری می‌کند. با این‌ وجود، حضور عوامل اکسید‌کنندۀ قوی در سامانه، احتمال اکسیداسیون ستیل الکل را تقویت می‌کند.

فرآیند تولید ستیل الکل:

ستیل الکل را می‌توان از فرآیندهای گوناگونی حاصل کرد. یکی از رایج‌ترین شیوه‌‌های تولید ستیل الکل، فرآیند کاهش اسید‌های چرب و روغن‌هایی چون روغن نارگیل و روغن پالم (نخل) است. در‌حالی که حجم غالب تولید ستیل الکل از منابع طبیعی نشأت می‌گیرد، سنتز مصنوعی این ترکیب در پتروشیمی و از طریق پلیمریزاسیون اتیلن و واکنش‌های اکسایش و کاهش متعاقب نیز میسّر است. نکتۀ جالب توجّه در مورد تولید ستیل الکل این است که نخستین منشأ تولید آن، ایزولاسیون روغن نهنگ بوده‌ است.

کاربردهای ستیل الکل و صنایع وابسته:

 بهداشتی و شوینده‌ها

ستیل الکل به‌طور گسترده در محصولاتی چون شامپوی سر و بدن به‌کار گرفته می‌شود. در بسیاری از شامپوها، لوسیون‌ها و کرم‌ها، ستیل الکل نقش نرم‌کننده را ایفا می‌کند. مرطوب‌کنندگی بالا و تشکیل لایه‌ای محافظ بر سطح پوست، تولیدکنندگان را بیش‌تر به‌سوی استفاده از این ترکیب سوق می‌دهد. ستیل الکل به محافظت از پوست در برابر عوامل حساسیت‌زا، باکتری‌‌ها و از حفظ رطوبت کمک می‌کند و بافت محصولات را بهبود می‌بخشد. خاصیت نرم‌کنندگی ستیل الکل، به کرم‌ها و لوسیون‌ها محدود نمی‌شود و ممکن است در فرمولاسیون شامپو‌های سر نیز به‌کار رود.

افزون‌ بر‌این حضور ستیل الکل در محصول، سبب یکنواختی بیشتر بافت و همین‌طور اصلاح خواص رئولوژیکی آن می‌شود. ویسکوزیتۀ بالای این ماده، استفاده از آن را به‌عنوان عامل غلیظ‌کننده ممکن ساخته است. مطابق با آن‌چه پیش‌تر ارائه شد، استفاده از این ترکیب به پایداری بیشتر امولسیون منجر می‌شود.

 روان‌‎کننده‌ها

ساختار واکس‌مانند ستیل الکل در کنار اکسیداسیون اندک و پایداری دمایی مناسب، این ترکیب را به محصولی مناسب برای کاربرد در صنایع روان‌کننده مبدّل می‌سازد. برخی از مصارف ستیل الکل در این صنعت به ویژگی‌های رئولوژیکی این ترکیب و اصلاح ویژگی‌های جریان‌شناختی سایر روان‌کننده‌ها باز می‌گردد.  بااین‌وجود ممکن است از ستیل الکل در ساختار فیلم روان‌کننده (روان‌سازی مرزی) به‌سبب کاهش اصطکاک میان دو سطح نیز بهره گرفته شود. از سوی دیگر، با ظهور و رواج بیشتر روان‌کننده‌های پایه‌آب و رشد دغدغه‌های زیست‌محیطی، ستیل الکل می‌تواند به پایداری بیشتر، امولسیون‌سازی بهتر و خواص رئولوژیکی مطلوب‌تر در چنین ترکیباتی کمک کند.

تولید سورفکتانت‌ها و مواد فعّال سطحی

از مهم‌ترین کاربردهای ستیل الکل، کاربرد به‌عنوان مادۀ خام اولیه در تولید انواع سورفکتانت‌‎های آنیونی، کاتیونی و غیر یونی است. چنان‌چه پیش‌تر اشاره شد، خود ستیل الکل ماهیتی دوگانه دارد؛ اعمال فرآیندهایی چون سولفوناسیون و… بر ستیل الکل خام به تولید سورفکتانت‌هایی با ویژگی‌های مختلف می‌انجامد.

بسته‌بندی

یکی از کاربردهای ستیل الکل بسته‌بندی‌های داخلی مواد غذایی است. عبورناپذیری و بافت منسجم این ترکیب، استفاده از آن را در کاربرد بسته‌بندی محافظتی امکان‌پذیر ساخته است. لازم به توضیح است که به‌کارگیری ستیل الکل در بسته‌بندی، بر بهبود چاپ‌پذیری بسته نیز مؤثّر است.

افزون‌بر کاربردهای عمومی یادشده، ستیل الکل ممکن است به‌عنوان نرم‌کننده در فرآیند پلیمریزاسیون، به‌عنوان عامل رهایش در فرآیند‌های شیمیایی و دارویی، و به‌عنوان اصلاح‌کنندۀ رئولوژیکی و کاهندۀ کشش سطحی در صنایعی چون شمع‌سازی و داروسازی استفاده شود.

ملاحظات زیست‌ محیطی ستیل الکل:

به‌طور کلی، ستیل الکل ترکیبی امن برای استفاده در صنایع آرایشی-بهداشتی به‌شمار می‌رود. این ترکیب سازگاری مناسبی با پوست دارد و عموماً به‌واکنش‌های حساسیّت‌زا یا آلرژیک منجر نمی‌شود. افزون‌براین، سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA)، دوز مشخصی از این ترکیب را برای استفاده در صنایع غذایی و دارویی مجاز دانسته‌است. براین‌اساس، ستیل الکل را می‌توان ترکیبی سالم به‌شمار آورد.

از منظر زیست‌محیطی نیز، ستیل الکل مانند سایر الکل‌های چرب بلند‌زنجیر، ترکیبی زیست‌تخریب‌پذیر است. میکروارگانیسم‌های گوناگونی قادرند با شکستن زنجیرۀ کربنی ستیل الکل، آن را به ترکیبات سادۀ کوچک‌تر تبدیل و تقسیم کنند. برهمین‌مبنا، بی‌راه نیست که ستیل الکل را ترکیبی دوست‌دار محیط زیست قلمداد کرد.

ویژگی های ستیل الکل :

  1. امولسیفایر
  2. تنظیم کننده ویسکوزیته
  3. نرم کننده
  4. بهبود پوشش کرم و لوسیون ها و افزایش ماندگاری

نام های دیگر ستیل الکل (cetyl alcohol) :

Cetanol

Cetyl alcohol

Ethal

Ethol

Hexadecanol

Hexadecyl alcohol

Palmityl alcohol

حجم

کیسه 25 کیلویی

دیدگاهها

هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.

اولین نفری باشید که دیدگاهی را ارسال می کنید برای “ستیل الکل Cetyl alcohol”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *